Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
23 februari 2024 om 14:10 In reactie op: Meriva B 1.4 turbo probleem motormanagement lampje blijft branden #18550315
Op mijn Meriva B hebben we voor de luchtinlaat die storingscode aangaf ook gevonden dat valse lucht het probleem is. Er zit nu een fluitend geluidje in wanneer ik extra lucht vraag door het gaspedaal te bedienen. Mijn dealer heeft de andere storingen ook verholpen, de stuurbox van 975 euro was een hoek zwart gebrand na vele zoeken en twee maal sensoren vervangen. Dat was kortsluiting op de kabels.
De man heeft decennia ervaring en kent zijn merk als geen ander. Zelf raad hij aan een alternatief te gebruiken in plaats van het originele deksel. In het verleden heb ik gesukkeld met waterlekken, waarna de thermostaat ook water binnen kreeg waar het niet hoorde. Op dat moment was ik al veranderd van garage en naar deze opel dealer gestapt. Dit had meteen moeten vervangen worden samen met de slang wat eerder nagelaten was te doen, en het stuk kostte maar enkele euro. Het lekkende waterreservoir dat de laatste doodsteek bleek te zijn voor de electronica van mijn meriva is iets wat mijn huidige daler ook twee maal heeft gezien op het ogenblik dat we dit lek bijn mijn opel vaststelden. Een mal bij een Corsa, de andere was hij vergeten. De plastic die Opel sinds de meriva B gebruikte is waardeloos, ze hebben een verkeerde keuze gemaakt. Waarchijnlijk door de goedkoopste leverancier voor stukken te zoeken. In ieder geval, aluminium gaat niet snel stuk, het smeltpunt is ook hoog. Wat mij opvalt is dat er wanneer ik kijk bij autodoc de meeste fabrikanten de samenstelling van het materiaal niet vermelden, fabrieksgeheim.
Feit is dat dezelfde fabrikant (Metzger) 2 prijsklassen heeft. Hier kost het kleppendeksel van ze maar 125,84 euro. https://www.autodoc.be/metzger/13819437#reviews maar dit deksel, zelfde fabrikant dat mijn dealer verkiest boven het oem deksel kost in dezelfde shop, zelfde fabrikant 321,01 euro. https://www.autodoc.be/metzger/18257539 . Dus het verschil moet hem in de kwaliteit zitten.
Bij een goedkoop aluminium deksel heb je ook risico in de winter. Wanneer je te snel vermogen vraagt en hete olie komt op dat koude aluminium kan je er ook barsten in krijgen. Risicoloos werken kan je niet. Daarom juist vraag ik me af wat het verschil is tussen beide deksels van Metzger. Ik vermoed dat het de materiaalkeuze is. Voor mij zal dit geen simpel plastic dekseltje zijn. Wat het is geeft de producent niet vrij. Voor mijn kant stel ik in dit geval mijn vertrouwen in deze dealer. Ik heb het voordeel dat ik in Brussel nog binnen mag tot het jaar 2029 met mijn euro 5 benzine. En ik ga me laten pensioneren tegen die tijd dus de bedoeling is dat ik met deze wagen nog vele jaren ga trachten te rijden en ik doe nu ik halftijds werk maar de helft van de kilometers die ik vroeger aflegde ook. Als ik met dit, volgens velen te dure kleppendeksel problemen krijg zal ik trachten dit te delen via deze weg. Mijn dealer kent de problemen met de originele deksels in ieder geval. Hij staat gekend om zijn eerlijkheid in deze zaken. Dus als je wil weten of deze namaak zijn prijs waard is mag je mij altijd een bericht sturen. Wanneer ik de mail zie kom ik met een reactie.
De spookbeelden zijn verdreven.
Gisteren heb ik gezien dat er waterindringing is in de motoruimte. De auto is 12 jaar, ongevalvrij, met uitzondering dat er na een goed jaar iemand tegen mijn achterbumper is geschoven in de regen. De motor zit aan de voorkant.
Er was ook water in wat de nieuwe garagehouder “de stuurdoos” noemt.
Een grote printplaat onder het koelxwaterreservoir.
Daar is kortsluiting op geweest, een hoek was zwart gebrand.
De boordcomputer moest herprogrammeerd worden en was ook daarna op “miles” en “gallon” blijven staan waardoor de opel dealer ook niet begreep waar de kilometers die ik had afgelegd heen waren. Bizar.
Nu, voor de jaarwisseling hebben we ook door de regen greden, en plots nadat we de snelweg hadden verlaten klonk bij het aanzetten van de richtingaanwijzer de gong.
Deze die je hoort wanneer een deur niet goed gesloten is maar dan op het ritme van de richtingaanwijzer.
Ik vermoedde direct dat er opnieuw zwerfstromen moesten zijn in de bedrading of erger.
Gisteren 2 januari heb ik op het werk, in de ondergrondse parking na een rit door wind en hevige regen de motorkap omhoog gezet. Het deksel van het ruitensproeiervloeistof reservoir achter de linkerkoplamp was nat, en ook het rechthoekig deksel van de zekeringendoos was nat.
Niet ver daar achter zit die bewuste stuurdoos die ook nog eens een lekkend koelwaterreservoir boven zich had wat inmiddels vervangen is.
Dit komt meer voor bij opel, zo zegt de officiele dealer mij.
Let daar op wanneer uw wagen meriva B of nog andere modellen uit die periode (2011) vreemde kuren vertoond en wees een dure kortsluiting voor.Het probleem van de waterindringing in de motorruimte heb ik gisteren pas gezien, en daarvoor zoek ik nu een oplossing.
Daarna ga ik vragen de stuurdoos opnieuw te vervangen en ook ter controle naar de leverancier terug te sturen.
Temeer na de onbetrouwbare waterreservoirs die Opel toen gebruikte.
De eerste dealer die ik bezocht na de pensionering van mijn originele garagehouder verving de sensor op de kogellager van het rechterwiel, en later omdat de rare foutcodes bleven duren ook de abs, dus die hele blok waar het wiel opzit.
Die waren beide goed maar gaven niet door.
Ze pasten wel op elkaar, mechznisch dan maar niet electrisch.
Mijn huidige dealer sloot deze aan op zo wel de rechterkant van de nieuwe stuurdoos als ook op de linkerkant ervan.
Ook legde hij een lus met losse stroomdraden om dit wiel aan te sluiten op die stuurdoos, feit is dan een abs en wielsensor die niet op elkaar passen meermaals werden aangesloten op een nieuwe peperdur stuurdoos.
Maar de dealer kon niet anders, hij moest zoeken waar de kortsluitingen en stroomonderbrekingen zaten, en hij moest de fouten van mijn vorige garagehouder oplossen.
Van de laatste drie herstellingen hebben we daar ook nooit de facturen via mail ontvangen dus officieel dekt die zich in.
Na die gong bij aanzetten richtingaanwijzer en de vastgestelde waterindringing, opgeteld met slecht werk van de eerdere garagehouder aangesloten op de nieuwe stuurdoos van 975 euro alstublieftdankuwel wordt het mij nu even te veel.
Als ik het water kan buiten houden ga ik dus een nieuwe vervanging vragen van dit onderdeel.Nu ben ik een paar km verder van huis bij een opel dealer geweest. Een abs ring bestaat niet op de Meriva B dus, alles zit op de kogellager/rollement. Uit te pressen en nieuwe op te pressen. Of deze vervangen is kon hij niet goed zien. De sensor is vervangen (door een goede? weten we niet. Ofwel is die het, ofwel op het eind van de dag gisteren was hij zo ver gekomen dat hij ontdekte dat er een kortsluiting zit ergens op het ‘stuurblok”. Wat hij daar mee bedoelt is mij een raadsel. Wat is het, de uni die de ABS pomp aanstuurt? Het zal en proces zijn van lange duur zei deze dealer. De abs pomp geeft geen melding meer bij het uitlezen en de tellernaald springt niet meer. Dit werd veroorzaakt door een lekkend koelvloeistofbakje onder de motorkap. Deze dealer heeft dit nog meegemaakt en de vorige dealer verving enkel de schroefdop van dat reservoir. 55 euro en meermaals naspoelen door mij zelf met contactspray heeft deze problemen opgelost. Ook het dashbord klokje blijft de laatste weken correct ingesteld, want het verspringen daarvan is ook iets wat mer voor komt zei deze dealer ook.
Wat is “het stuurblok”, ik zou graag zelf aan de slag gaan en iedere stroomdraad, contactje en stekker bekijken?
Er is dus (volgens de garagist) iemand van opel zelf langs geweest.
De kerstverlichting is beginnen branden na een sterke remming, maar de abs pomp die nog op de verdachtenlijst pronkt verklaart niet waarom de naald springt. In het begin, 2 weken terug begon het met uitschakelen cruise control zonder aanwijsbare reden. Die schakelt ook uit wanneer je de remmen activeert dus ergens zijn ze gekoppeld. Maar gezien een abs pomp duur is gaan we eerst de sensor op de teller vervangen, de sensor die de kogellager van de wielen volgt is al vervangen en de stekker is gereinigd dus kom ik bij de teller uit. Eerst moet die naald stoppen metbokkesprongen maken, ik wil niet eerder een dure snelheidssensor laten vervangen.
Dealer heeft alle contactjes en stekkers opgekuist, van snelheidsmeter tot abspomp tot geen idee. Uitlezen blijft wijzen naar het rechtervoorwiel. Komende maandan komt iemand van Opel zelf uitlezen met de juiste apparatuur. Vandaag dus met de auto naar huis, straks boodschappen doen. De naald van de snelheidsmeter zien vallen van 50km/u naar 40km/u en terug naar 50km/u met die nieuwe snelheidssensor. Mij een raadsel waar het probleem zit.
Ik vroeg dit omdat ik met een gebroken veer zat na de autokeuring (test vering). Er was roestvorming op een deel van de breuk. Deze zijn vervangen. Bij het keuringstation zeiden ze dat de vering goed was maar de test daarna zagen ze dat de linkerkoplamt te hoog stond. Dus die zouden de koplamp laten regelen vanwege een gebroken veer. Tja. Veilig is iets anders denk ik dan.
Deze was ik even kwijt zie ik.
De nieuwe garagehouder heeft de darmpjes alle losgemaakt, de cilinderkop moest toch open voor een dichting als gevolg van een waterlek dat bleef terugkomen dus herhaald (te) warm geworden koppakking. Door schuimen van olie was er een aanslag in de leidingen. Dat probleem is dus eind vorig jaar opgelost. De man die het onderhoud voorheen deed heeft besloten zijn rustpensioen te nemen.
Deze winter maar een gereviseerde compressor laten monteren. Nu wacht ik op de warme zomer. Als er iets verslijt na 120K km is het waarschijnlijk wel die compressor. Heeft er nu echt niemand dit voor op het forum? Dan trekken jullie nooit door tot 3500+ rpm?
De dealer heeft nog eens de pc uitgelezen. Dus de eerste maal was er overdruk, maar welke code precies weten we niet. Ook was er onderdruk bij. Daarna was er enkel onderdruk, en nu ook. De mogelijke oorzaken gaan van een leiding, haarscheurtje tot verstopping carterontluchting. Ik maak me het meeste zorgen vanwege de overdruk die er 1 maal is geweest. Als er iets stuk is door overdruk en het word gevonden/vervangen kan die overdruk terugkomen. Wat kan die overdruk veroorzaken dan? Daar gaan we het raden naar hebben vrees ik. Iemand enig idee?
Dat is bij mijn meriva ook zo. Ze starten bij het gemiddelde verbruik denk ik. Voor mij is dat normaal.
-
AuteurBerichten