Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
Ik begrijp de materie, ben zelf afgestudeerd HTS-er autotechniek.
Maar concreet weet ik niet meer waar ik moet zoeken.
Als het een aardlus betreft in de antenne massa dan snap ik de bouw van versterkte antennes niet;
De antenneversterker trekt massa via de mantel van de coax kabel.
Want als ik de antenne los op de bekleding in de kofferbak leg werkt deze versterker nog.
Pas bij het loshalen van de 12V geschakelde voeding naar de antenne vermindert de ontvangst.
Dus de antenne pakt dan blijkbaar ergens massa, kan dus niet anders als de coax kabel, mantel of kern.
Ook bij het isoleren van de mantel van de coax op de aansluiting van de radio werkt de versterker niet meer.
Hiermee dus bewezen, de mantel van de coax geeft massa aan de versterker vanaf de radio.Ik heb de antennevoet geïsoleerd van de massa van het dak gemonteerd, met hetzelfde resultaat.
Helaas maakte het geen verschil of ik de antenne massa gaf vanaf de radio of aan de voet, ontvangst is gelijk.Het feit dat de antenneontvangst met name verslechtert en gaat ruisen in Eindhoven heeft denk ik ook te maken met de overgang van antennemasten in Lopik en Roermond. Laatst sloeg deze in de stad al zelf (AF) over naar de Roermondse frequentie. Dit alles leidt me tot de conclusie dat het niks te maken heeft met een aardlus maar gebrek aan ontvangst, de antenne zelf is niet goed genoeg en de antenne versterkt dat.
Daarom heb ik een langere spriet besteld en een antenne met een sterkere versterker.
Mocht dat niet helpen dan schei ik er mee uit, rijd nu al weken met m’n radio op de bijrijdersstoel, kabels los en de halve bekleding gedemonteerd.:hmmz
Wat bedoel je precies met de massa van de 12V ingang vd versterker?
De tulpmantels worden na de radio bij elkaar gedraaid en door een kabeltje samen met de signaaldraden naar de versterker geleid.
Dit alles ommanteld met koperdraad.
Deze laatste mantel heb ik nu ook op de massa van de radio aangesloten, weer geen verbetering.Om storing vanuit de voeding te elimineren ga ik van t weekend een losse accu gebruiken als voeding.
Dan gebruikt de antennevoet echter nog wel de massa van de auto en originele accu.Ik kan bijna niet anders concluderen dat de antenne toch het probleem is, des te dichter de de bebouwing, des te slechter is de ontvangst.
Ik heb gezien dat hirschmann een vervangingsspriet heeft welke 3 cm langer is, zou dat het verschil maken?
Dat zou even lang zijn als de originele.
Ik heb ook een kortere geprobeerd, deze gaf in ieder geval geen verbetering.
Dit hoor ik ook van mensen die een haaienvin-antenne hebben geïnstalleerd, resultaat= slechtere ontvangst.Hoi Vinci,
Klopt. zonder de rca’s in de radio hoor je helemaal niks.
Het betreft dan ook een BOSE systeem waar alle speakers op zijn aangesloten.
Ik heb in de tussentijd ook nog rondgereden met een losse speaker aangesloten op de normale versterkte radiouitgang. Eveneens geen succes.Het gekke is alleen dat de radio alleen stoort, andere muzieksignaal als usb, cd etc werkt feiloos.
Daarom heb ik dus al de antenne vervangen zonder resultaat.
Het is echt een ruis in de antenneontvangst, enkel bij rijdende auto, wat erger wordt in bebouwd gebied. En onafhankelijk van motortoerental.Nu moet ik erbij zeggen dat ik middels adaptersets de boel heb aangesloten.
De Rca’s worden op een mini ISO stekker overgebracht als volgt:
signaalkernen (4x) worden op direct doorgelust naar de corresponderende stekkers op de gele mini ISO.
De mantels van de RCA’s worden bijeengedraaid en aangesloten op een 5e draad in de mini ISO.
Bij loskoppelen van de bijeengedraaide mantels valt heel het geluid uit.
De radio geschakelde 12V, (blauw/wit) wordt doorgelust naar de 6e aansluiting.
De geluidskabels (4x + en 1x -) lopen samen in een enkele kabel, deze kabel heeft een koperen mantel welke aan de radiozijde althans nergens op is aangesloten.
(inmiddels deze mantel aan de radiomassa gehangen, morgen weer een testritje maken)De versterkte antenne gebruikt ook deze geschakelde 12V maar krijgt normaal gesproken massa van het dak meen ik, daarom ook de getande kroonmoer.
Echter, de antenne werkt ook als ik deze los in de kofferbak heb liggen, het lijkt erop dat deze massa trekt van de mantel. want bij het ontkoppelen van de geschakelde plus valt heel de ontvangst weg.
Maar na bevestigen van de antenne op het dak en met aftapen van de mantel op de radioaansluiting geeft geen positief effect.Hoi Vinci,
Ik heb een Alfa met een audioprobleem.
De radio stoort, enkel als de auto rijdt.
De storing is niet afhankelijk van de motortoeren.Normaal zijn RCA (tulp kabels voorzien van een mantel om de signaalkerk af te schemen, toch?
Nu zit er in de auto een origineel actief Bose systeem, met versterker in de kofferbak.
De radio heeft Pre amp RCA (tulp) uitgangen.
De auto heeft micro ISO aansluiting welke naar de versterker lopen. Hierin zitten de signaaldraden apart (4x), de 12V antenne uitgang om het systeem in te schakelen en een aparte massa draad.Hiervoor heb ik een adapter gekocht welke met tulp op de radio wordt aangesloten en met een connector op de micro ISO aansluit.
Net voor deze connector worden de ommantelingen van de tulp kabels bij elkaar gedraaid en op de massa aansluiting van de micro ISO verbonden.De antenne gebruikt ook deze 12V geschakelde spanning van de radio voor de versterker en de massa van de auto.
Het zou dus hierin kunnen zitten:
-Of de originele kabel pakt storing op omdat deze geen ommantelde kernen bevat. (Lange RCA kabels proberen van de radio helemaal naar de versterker en pas bij de versterker de signaalkern op de versterker aansluiten en de ommantelingen daar pas samenvoegen op de massa vd versterker. Lijkt me echter sterk , dan heeft de originele radio ook altijd gestoord, weet ik niet want auto is aangeschaft zonder radio.
Misschien is dit wel een ommantelde kabel als door jou gepost op:
viewtopic.php?f=28&t=130670&start=15-Of de storing komt uit de 12V radiogeschakelde spanning, die zit aan de versterker van de antenne en is tevens op de Bose versterker is aangesloten, echter als deze enkel als aan / uit signaal wordt gebruikt heeft dat geen invloed op het geluid lijkt me.
-Of de massa heeft invloed op het antennesignaal, als de ommantelingen van de tulpaansluitingen in de radio aan massa zijn gelegd storen die dan wellicht het antennemassasignaal?Ik heb een Sinuslive-EF-10-ontstoorfilter-10A besteld, deze ontstoord de constante plus op de radio.
Maar het probleem lijkt me eerder uit de bovenstaande opties te komen.Wat lijkt jou het slimst om te doen?
Ik heb inmiddels:
-de antenne + kabel vervangen (12V versterkt via Remote).
-3 Radio’s geprobeerd
-Extra massa gelegd naar de voet v.d.antenne
-Extra massa gelegd naar het huis van de radioEn ben ten einde raad….
Teun
-
AuteurBerichten