Nieuw aircokoelmiddel is levensgevaarlijk

Forumindex Forums Techniek Airco, lpg en diesel-vragen Nieuw aircokoelmiddel is levensgevaarlijk

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #18367692
  robert1701
  Bijdrager
  • Topics 114
  • Reacties 218
  Lid sinds:
  5 November 2005

  Nieuw aircokoelmiddel is levensgevaarlijk!

  Lees even dit artikel.

  Bron: https://auto55.mobi/nieuws/22476-nieuw-aircokoelmiddel-is-levensgevaarlijk

  101319-aircokoelmiddel-levensgevaarlijk

  Nieuw aircokoelmiddel is levensgevaarlijk
  6 mei 2014

  Het overgrote deel van alle nieuwe verkochte voertuigen beschikt over een airco. En daarin zit uiteraard een koelstof. Oorsponkelijk werd daarvoor gebruik gemaakt van freon R12 en later werd overgeschakeld op tetrafluorpropaan – ook wel gekend als R134a. Die stof was veel ozonvriendelijker dan freon, maar heeft nog steeds 1300 keer hogere aardopwarmingseigenschappen dan CO2. Daarom verplichte de Europese Comissie een nieuwe stof, R1234yf of tetrafluorpropeen voor alle nieuwe wagens vanaf 1 januari 2011. Tegen 2020 moet het middel ook gebruikt worden in voertuigen die eerder gebouwd werden.
  Gevaarlijk gas?

  “verwant aan fosgeen, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt in chemische oorlogsvoering”

  Onder meer Mercedes hield voor een hele reeks modellen vast aan het gebruik van R134a. Het bedrijf kreeg zopas gelijk van een Franse rechtbank, maar niet omwille van z’n bewering dat het gas gevaarlijk zou zijn, maar omdat de Franse Overheid onvoldoende zou bewezen hebben dat R134a wél schadelijk was. Die situatie doet echter weinig afbreuk aan Mercedes’ oorspronkelijke stelling. De constructeur claimt immers een aanzienlijk veiligheidsrisico bij het gebruik van R1234yf. Het product zou bij brand een erg etsend gas vrijgeven. Dat lijkt nu nogmaals bevestigd te zijn door onderzoekers van de Ludwig Maximilian Universiteit van München.

  Met de dood tot gevolg

  “een brandwonde ter grootte van een handpalm kan leiden tot de dood”

  Dat R1234yf bij brand het giftige waterstoffluoride vrijgeeft is al langer bekend. Dat is zo giftig dat een brandwonde ter grootte van een handpalm reeds kan leiden tot de dood. De toxine bindt zich aan calcium in het lichaam wat zonder gerichte tegenbehandeling tot hartfalen kan leiden.

  Maar de Chemici van de LMU zeggen nu te kunnen aantonen van 20% van de brandgassen bovendien bestaan uit het nog giftiger carbonylfluoride. De bevindingen van het onderzoek zijn bekendgemaakt in het tijdschrift Nature Research. Carbonylfluoride is chemisch verwant aan fosgeen, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt in chemische oorlogsvoering. Dat wordt nog gemakkelijker in het lichaam opgenomen. In het beste geval prikkelt het de ogen, huid en luchtwegen. In het slechtste geval verbrandt het de longblaasjes en dringt het de bloedbaan binnen – mogelijks met de dood tot gevolg. Ook onderzoek van de Deutsche Umwelthilfe, dat voor onderzoek niet alleen het gas, maar een complete auto in brand stak, komt tot dezelfde conclusie.

   

   

   

   

  Zafira A '00 X18XE1, Omega A '90 20NE + '90 23D

  #18367713
  bitter cd
  Bijdrager
  • Topics 5
  • Reacties 55
  Lid sinds:
  2 July 2008

  Fosgeengas ontstaat bij het verbranden van het oude R12.

  Daar werd altijd zo weinig mogelijk aandacht aan besteed.

  Het nieuwe koudemiddel is niks onveiliger dan R134a, wel minder milieubelastend.

  Sommige autofabrikanten hebben lopen lobbyen om langer R143a te mogen gebruiken vanwege ontwikkelingskosten, toen dat niet lukte maar negatieve  (des)informatie de wereld in sturen in de hoop dat wat fakenieuws ze helpt.

  Ondertussen al een mooie nieuwe film gezien bij Renault cursus over de werkelijke feiten.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.