Help. Wat zijn originele O-ring maten Zafira aansluitblok airco verdamper?

Forumindex Forums Techniek Airco, lpg en diesel-vragen Help. Wat zijn originele O-ring maten Zafira aansluitblok airco verdamper?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #18461145
  rinus747
  Deelnemer
   Lid sinds:
   31 May 2010

   Na 20 jaar ben ik maar eens alle O-ringen in het airco systeem aan het vernieuwen. Alles is nu toch leeg, en ik wil 100% van alle problemen af.

   Betreft Zafira A F75 uit 2002 Z1.8XE (92kW, 125pk) met Delphi aircosysteem met Delphi 24464151 pomp

   Er komen er achter de motor twee leidingen op een gezamenlijk aluminium aansluitblok uit. Ik zie daar hele oude fluor restsporen van een lek. De O-ringen zijn behoorlijk vervormd, maar bovenal verdenk ik een monteur er van een oud probleem “opgelost” te hebben door er met geweld maar extra dikke ringen in te proppen. Ik wil terug naar de originele maten, maar kan die nergens vinden. Bij nieuwe leidingen zitten ze voor-gemonteerd, maar er is nergens een specificatie te vinden van wat je krijgt als je nieuwe leidingen besteld. Omdat de leidingen nog goed zijn wil ik ook helemaal geen leidingen kopen.

   Wie kan mij helpen: Wat zijn de maten van die twee airco O-ringen op het aansluitblok van de leidingen achter de motor / achter de gasklep?

   :help: aub deze pensionado die al 20 jaar tevreden rijdt in zijn Zafira A….En samen de 110 wil bereiken (30 voor de Zafira en 80 voor mijzelf)  ;-)

    

   #18462183
   Joop.t.S
   Deelnemer
    Lid sinds:
    11 March 2022

    Die O- ringen zijn natuurlijk , speciale O- ringen.

    Speciaal voor die toepassing in de airco. Speciaal rubber voor gas, dat is wat anders dan olie.

    Je kan er dus niet zomaar O-ringen in zetten.  Anders kan je de airco blijven vullen.

    De juiste maat achterhalen:  Er moet er nauwkeurig gemeten worden. En mogelijke beschadigingen verwijderd worden.

    De buiten-diameter, De binnen-diameter, De afsluit-diameter.  De afsluit- diameter = buiten-diameter – binnen-diameter gedeeld door 2.

    Als eerste zou ik :   Een Opel dealer bellen en vragen of je ze kan bestellen. Bel gerust een paar dealers. je hebt er maar een nodig die je helpt.

    Als Tweede poging:   https://www.autodoc.nl/search?keyword=airco&maker_id=84&model_id=4044&car_id=15332

    Succes

    #18462201
    rinus747
    Deelnemer
     Lid sinds:
     31 May 2010

     Dank je Joop

     Intussen ben ik al wat verder, maar een oplossing heb ik nog niet. Ook jouw verhaal helpt mij vandaag niet verder dan ik al ben.

     Het rubber moet speciaal zijn. Het moet HNBR zijn en is meestal groen, maar op de kleur alleen kun je niet vertrouwen. Het materiaal hoort op de verpakking te staan.

     Een ring moet in de afdichtgap samenkenepen worden. Daar zijn theorien en adviezen voor. Een richtwaarde daarvoor is meestal 20% extra rubber nemen. Een absolute bovenmaat is meestal 30%. In de andere richting dan de “samendrukrichting” moet vrije ruimte over blijven.

     Iedereen doet heel geheimzinnig. Daarom hebben ringen nummers, en geen maten.

     De dealer weet zelfs niet eens meer de nummers. Die willen dat je voor 180 euro een leidingenpakket koopt, want daar zitten de ringen bij. De dealer heeft geen ringen en heeft de informatie niet om losse ringen te kunnen bestellen.

     Iedereen wil dus verdienen…..en niet helpen.

     De ringen die ik heb kan ik meten, en die zijn dikker dan wat de theorie aangeeft. Er heeft dus iemand in mijn wagen zitten klooien. Er is ooit een lek geweest, want daar zie ik sporen van. Ik denk dat men op gevoel er maar “iets dikkers ingezet heeft” om het probleem op te lossen.

     De theorie boeken zeggen: Neem nooit te dikke ringen. Dat werkt even, maar op termijn is het risico op lekken juist weer groter. Het rubber gaat dan namelijk vervormen, en als het vervormt in plaats van “onder druk blijft” gaat het juist lekken.

     Ik zal dus moeten gaan experimenteren.

     Want tot zo ver kan niemand mij helpen.

     Verder is op 1 plaats de afdichtruimte maar 1 mm. Dat vindt ik verdacht klein. Dat zou namelijk vragen om ringen van ongeveer 1.25 mm. Zulke dunne ringen heb ik nog nooit ergens gezien. Ik twijfel dus ook of er wel de juiste expansieventiel in mijn airco systeem zit.

     Als iemand mij nog kan helpen hoor ik dat graag. Als de zon gaat schijnen ga ik verder met mijn klus de plaats van het exacte lek te zoeken, en met betere ringmaten te gaan experimenteren.

      

     #18550801
     bandido
     Deelnemer
      Lid sinds:
      7 February 2010

      https://shop.deautoaircospecialist.nl/

      Hier heb ik ze besteld voor mijn Meriva a.

      O ringen van de aansluiting op de pomp.

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.