Reageer op: Ethanol killer Z2.2YH

Forumindex Forums Techniek Overige motor types Ethanol killer Z2.2YH Reageer op: Ethanol killer Z2.2YH

#18373403

McKaamos
Participant
  • Topics 29
  • Reacties 3004
  • Offline
  • Lid sinds:
    10 December 2009

De werking van ethanolkillers is discutabel op z’n best. Misschien dat er een is die beter werkt dan een andere, maar ik zou er niet op vertrouwen.

Wat betreft ethanolvrij zijn: Er zijn nu nog pompen die Super98 wél als E5 labelen, maar ethanolvrij afleveren. Het label betekent namelijk ‘tot 5%’, niet ‘gegarandeerd 5%’.
Zelfde voor Euro95, al is het dan tussen 5% en 10%. Euro95 kán dus technisch 5% zijn, al zal dat niet vaak gebeuren.

Wil je zeker weten dat je benzine ethanolvrij is, neem dan een kleine hoeveelheid af in b.v. een glazen groentepot bij het tanken.

Meet exact 100ml af en doe het in een zo smal mogelijke, hoge maatbeker. Bij voorkeur zo’n laboratorium ding, maar die zal niet iedereen te pakken kunnen krijgen. Hoe smaller de maatbeker, hoe precieser je meting straks zal zijn.
Meet dan exact 10ml water af en doe het bij de benzine in. Even schudden/roeren en dan een uurtje laten staan (afgedekt, tegen verdamping).
Na dat uurtje meet je hoeveel mililiter de onderste laag is. Alles wat méér is dan 10ml, is je ethanolpercentage.

Is je maatbeker niet zo precies, dan kan je ook een hele liter benzine pakken met 100ml water. Je meting gaat dan x10, dus dat is precieser af te lezen in een grotere maatbeker. Wel je meting delen door 10 natuurlijk.

Dit trucje werkt omdat ethanol hygroscopisch is. Het ‘plakt’ aan water vast. Water weegt meer dan benzine en zakt naar de bodem, terwijl het de ethanol mee omlaag sleept.

Het werkt ook op grotere schaal trouwens. Een transparante 25L jerrycan met 20L benzine en dan een paar liter water er bovenop, goed schudden/roeren/mengen en dan na een aantal uurtjes de onderste laag aftappen (kraantje in de jerrycan maken). Zo trek je de ethanol uit je benzine, zodat je pure Euro95 of Super98 over houdt.
Wel elke keer een klus om te regelen, maar het kan. Weet je absoluut zeker dat je pure, ethanolvrije benzine in je auto doet.