Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
@arjontje wrote:
Dat van brexit geld nu nog niet.
Ze zijn nog steeds gewoon lid van de Europese unie.Zodra ze er uit gestapt zijn heeft dit wel evt problemen.
@arjontje, volgens mijn dealer in Naaldwijk zou dit het probleem zijn waarom mijn auto nog niet verscheept is. Hoop dat jij gelijk heb en mijn auto binnenkort eindelijk kan verwachten.De mijne ( opel astra sports tourer 1.4 Turbo 150 pk Inovation ) met alle opties die mogelijk waren, staat aan de kade in Engeland. Auto was 21 Juli al van de band af gelopen en klaar om te verschepen. Door de Brexis gedoe is de levertijd onbekend. zit nu al 5 maanden te wachten. Hier een stukje…
Opel Astra eerste Brexit slachtoffer?
De Britten hebben zich uitgesproken: door in meerderheid vóór een Brexit te stemmen, hebben zij aangegeven niet meer schouder aan schouder met Europa op te willen trekken. Dat is inmiddels oud nieuws, maar de gevolgen zullen pas in de toekomst duidelijk worden. Een en ander hangt niet alleen af van de nieuwe akkoorden die gesloten moeten worden, en van hoe hard de Britse economie geraakt gaat worden door een ‘migrantenstop’ belangrijker te vinden dan wat dan ook.
Je kan evenwel stellen dat er, haast per definitie, minder handel tussen Groot-Brittannië en het geamputeerde Europa zal zijn. Dat zal ook de auto-industrie raken. Zo heeft Jaguar – Land Rover becijferd dat de kosten van de middelvinger van de Britten richting Europa alleen al voor dat bedrijf meer dan 1 miljard euro per jaar gaan bedragen. Toch is dit volgens LMC Automotive niet de eerste speler die het Verenigd Koninkrijk de rug toe zal keren. Dat is General Motors.
Het Amerikaanse autoconcern bouwt in het Britse Ellesmere Port en Luton de modellen Astra plus Vivaro, die zowel als Opel als Vauxhall verkocht worden. Met name de Astra opereert in een segment waar de concurrentie uiterst fel is en waar de marges dus krap zijn. Die kunnen verdampen als sneeuw voor de zon als General Motors ineens importbelasting moet betalen bij verscheping van de middenklasser vanuit Ellesmere Port naar het vaste land van Europa (Jaguar – Land Rover zal daar ook niet aan ontkomen, maar deze premiumspecialist werkt met een grotere winstmarge).
Brexit maakt export vanuit Engeland naar Europa duur(der). Tegelijkertijd zal met name in het geval van de Astra lokale productie kostbaarder worden omdat slechts 25 procent van de onderdelen uit Groot-Brittannië komen. De rest moet worden geïmporteerd en dat betekent … importbelasting.
Positief bezien is General Motors voor wat betreft de onderdelenlevering niet met handen en voeten geboden aan het Verenigd Koninkrijk. Dat maakt het relatief eenvoudig om de productielijn van de Astra te verhuizen. Bovendien loopt dit model reeds van de band in Polen. Verder heeft Opel nog productiecapaciteit over in Rüsselsheim en Eisenach. Daarnaast kan theoretisch de fabriek in Bochum weer uit de mottenballen gehaald worden.
Nadelig voor het marktaandeel van General Motors in Groot-Brittannië hoeft sluiting van de fabriek(en) niet te zijn. Collega Ford produceert al jaren geen auto’s meer in het Verenigd Koninkrijk en komt daar prima mee weg. Kwestie van wel een vaardige PR afdeling in stand houden. Diens persberichten kunnen kosteloos naar Europa gemaild worden.
.
-
AuteurBerichten