Forumindex › Forums › Modellen › Corsa › Winterbanden Bandenmaat?
- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
16 november 2010 om 18:04 #17228565
Ben op zoek naar winterbanden van mijn dagelijkse auto, een Corsa C 1.4 elegance.
Maar kan ik nu elke velg met steek 4×100 monteren? Is de naafmaat van oudere velgen ook 56.6. Dat is toch de naafmaat van een C ??16 november 2010 om 18:41 #17761028Nee, je kan niet elke velg met de goede steekmaat monteren. De ET waarde (ookwel “offset”), breedte en diameter tellen ook mee.
Veel Opels staan standaard op ET 42 of ET 49 velgen. De Corsa C met 4gaats naaf staat op ET49’s.
Die waarde is afstand van de centerlijn van het wiel tot aan de plaat die tegen de naaf zit, gemeten in milimeters.
Daardoor zit de centerlijn van het wiel altijd precies recht rond het wiel-lager waardoor de lager altijd haaks belast is (de richting waarin hij het beste werkt en minste slijt)
Een klein beetje afwijken is niet erg, dat levert nauwelijks extra slijtage op en past 9 van de 10 keer ook prima binnen de wielkast (bij dezelfde velg + band combinatie).De naafdiameter is bij bijna alle 4gaats naven van Opel gelijk, namelijk 56.6mm. (enkele uitzonderingen zoals de Agila A/B daargelaten)
Een wiel met een groter naafgat kan je prima plaatsen door er een setje centreer ringen bij te halen.
In princiepe kan het ook wel zonder, maar dan moet je heel netjes zijn met aandraaien van de bouten en dan nog wil het wel eens trillingen opleveren.
Het zijn de kosten niet, dus als je het doet, haal er dan ook centreer ringen bij. Kan je de ringen niet in de goede maat krijgen, via Ebay zijn een paar retailers die ze op maat voor je maken van aluminium (normaal is het plastic). Zoek dan op de term “Spigot Ring”.Verder is het aan te raden om de totale diameter van je wiel gelijk te houden zodat de snelheid op je klokje in de auto niet afwijkt.
Als je van 15inch velgen naar 14 inch gaat en de breedte blijft gelijk, zal de wand van de band dus een grotere maat moeten zijn. Andersom geld dit uiteraard ook.
Bandenmaat is opgebouwd uit drie delen. Breedte in milimeters, wang hoogte in procenten van de breedte en de velg diameter waar de band op past.
Omdat de tweede waarde dus de hoogte in procenten is zal je even moeten rekenen.Een voorbeeld:
Je hebt nu velgen van 15inch doorsnee en 6J (6 inch) breed. Daar zitten banden op met de maat 195/60/R15.
De wintervelgen zijn 14inch doorsnee en even breed. De dichtst bijzijnde bandenmaat is dan 195/65/R14. Dan heb je slechts 1% negatieve afwijking. Dan geeft je teller meer aan dan dat je daadwerkelijk rijd (voorkomt boetes!)Echter, je kan ook nog spelen met de breedte van de band zelf. 1cm meer of minder is niet zo erg en levert vaak zelfs strakke resultaten op omdat winterbanden nogal eens een balon vorm hebben.
Dan heb je meteen iets leuks te pakken, want met 185/70/R14 heb je nog maar 0.1% negatieve afwijking over.
Daarbij zijn smallere banden in de winter ook slim omdat de druk per vierkante centimeter contact oppervlakte groter wordt.
Daardoor werken winterbanden beter ivm de opbouw van het profiel en de neiging om zichzelf dan vast te grijpen in de sneeuw.Zeker met aanschaffen van een set velgen die niet zo groot zijn als origineel is het dus aan te raden om goed op te letten en uit te rekenen wat je koopt.
Om zelf de verschillen in banden maat uit te rekenen kan je terecht op de volgende link: http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
Edit:
En even over het profiel van winterbanden…
Als je naar de band kijkt zie je van die golfjes in de noppen zitten. Die golfjes zijn eigenlijk sneetjes die tot diep in de nop zitten.
Doordat het gewicht van de auto en de draairichting van het wiel druk uitoefenen op de nop die de vloer raakt worden de losse stukjes van de nop uit elkaar getrokken zodat je een serie kleine ribbels krijgt. Doordat de auto daar op rust en die ribbels in de sneeuw drukt, wordt de sneeuw in een perfect passend tegenprofiel geperst waardoor je dus meer grip krijgt.
Als het nat is helpt dat ook om water af te voeren waardoor je grip behoud.Vereiste is dus wel dat er genoeg druk wordt uitgeoefend, en daarom is druk per oppervlakte eenheid belangrijk.
Daarbij zakken smallere banden daarom dus ook verder weg in de sneeuw. Bij heeeeel veel sneeuw (denk aan arctische omstandigheden) is dat niet wenselijk, maar bij de omstandigheden zoals wij ze hier kennen juist wel.
Je band komt dan dicht bij het weg oppervlak terwijl er naast je band een dam wordt opgeworpen waardoor je niet zomaar zijwaarts gaat glijden als je een bocht neemt.Verder is slijtage van het profiel op een winterband van grotere invloed dan op een zomerband.
Als een winterband verslijt worden de noppen kleiner en daarmee dus ook de losse plakjes van elke nop. De hoeveelheid flex in de nop wordt minder doordat de nop korter is (meer kracht nodig om te buigen, hefboom effect) waardoor de plakjes (lamellen genaamd) minder uit elkaar gaan staan en het ribbeltjes profiel op de nop automatisch ook minder grof wordt.
Daardoor verlies je eerder grip met een versleten winterband.
Je moet ze dus eerder vervangen als een zomerband.De rubber compound (samenstelling van grondstoffen) maakt een winterband ook zachter dan een zomerband bij dezelfde temperatuur.
Dat betekent dus dat de winterband bij hogere temperaturen zo zacht als kauwgum wordt (bij wijzen van spreken) en daardoor zal die harder slijten zodra het te warm wordt. Blijf dus nooit te lang op je winterbanden doorrijden wanneer de winter voorbij gaat.
Je hebt dan veel minder lang plezier van je extra set banden, en dat is zonde van het geld.Edit2:
En dan bekijk ik m’n post… godgloeiende wat een lap tekst…
Naja, het is het lezen waard denk ik.16 november 2010 om 18:58 #17761029Mc Kaamos,
Harstikke bedankt joh, je hebt een heel helder verhaal geschreven voor iedereen die zoekende is naar winterbanden.
Bedankt, Marco
16 november 2010 om 19:28 #17761030@ McKaamos
Ik wil niet muggen ziften. :angel
Maar niet alle 4 steek opels hebben 65.6 naven.
Neem als voorbeeld de Agila A en B.Verder super goed uitgelegd. :thumbup
16 november 2010 om 19:39 #17761031Arjontje, thanks, dat wist ik niet, dus ik heb het even aangepast. :thumbup
Marco, graag gedaan! :)
En ik heb ook nog wat extra info over winterbanden toegevoegd mbt rubber compound, slijtage en invloed van temperatuur.
16 november 2010 om 23:51 #17761032kijk mckaamos, daar hebbe we nog is iets aan. goed duidelijk verhaal:thumbup
17 november 2010 om 10:16 #17761033idd super duidelijk verhaal:thumbup:thumbup
17 november 2010 om 14:46 #17761034Duidelijk verhaal inderdaad:wors
Kan ik hieruit het volgende concluderen:
Op dit moment heb ik 195 / 55 / R15 en heb 4 nieuwe banden nodig.
Het aanbod in banden met een iets grotere wang (155 / 60 / R15) is groter en daardoor veel voordeliger.
Dit kan geen kwaad toch? Behalve een tellerafwijking..17 november 2010 om 17:07 #17761035Klopt, dat kan geen kwaad wat schade aan de auto betreft. Je hebt hooguit negatieve teller afwijking. Daardoor loopt de Odometer (totaal KM teller) ook niet correct waardoor je eerder bij de volgende doorsmeerbeurt bent. Dus dat is nadelig als je veel rijd. Je komt dan eerder bij de 15dkm (of wat dan ook de interval voor jouw auto is) waardoor je vaker beurten draait en je meer kosten maakt.
In jouw geval is het maarliefst 5% negatieve afwijking. Persoonlijk vind ik dat iets teveel van het goede. Als je 155/65/R15 kan krijgen zit je nog maar op 2.2% negatief en dat vind ik persoonlijk netjes in de marge.Het feit dat die banden smaller zijn is wel ideaal voor de winter.
17 november 2010 om 19:39 #17761036155 onder een corsa c is wel erg smal hoor…
185/55-15 is de originele maat trouwens.
17 november 2010 om 20:00 #17761037Sja, de breedte is alleen voor het oog.
Bredere banden of smallere banden maakt weinig uit wat grip betreft. Grip komt door de compound en het profiel.Als je Band X neemt in 155 breed en 185 breed maakt dat wat grip betreft onder dezelfde auto niet uit. De compound geeft een bepaald grip-coefficient. Breder geeft meer contact oppervlak maar minder druk per vierkante centimeter contactoppervlakte, en die heffen elkaar dus op. Bij een smallere band kom je dus ook op dezelfde totale grip uit.
Uiteraard zitten daar limieten aan, maar als je een grafiekje zou maken zouden alle populaire breedte maten een lineare weergave geven. Uiteraard valt de lijn af op de uiteindjes, maar dan kom je bij bandenmaat 100 of 300 terecht. Enerzeids zoveel druk per oppervlak dat de compound zichzelf naar de kloten werkt onder de auto en anderzeids zo weinig druk dat de compound z’n werk niet meer kan doen.
^^Dit geld vooral voor zomerbanden ivm harde ondergrond. Sneeuw is zacht en je hebt er baat bij om het samen te persen doormiddel van hogere druk per oppervlakte.
17 november 2010 om 20:02 #17761038Typfoutje… Ik bedoelde 195 ipv 155!
17 november 2010 om 20:11 #17761039Dan heb je positieve teller afwijking. Dan moet je goed gaan opletten dat je niet te hard rijd anders wordt je om de haverklap geflitst.
Het geeft namelijk 3.3% positieve afwijking, dus bij 100kmh op de teller rijd je eigenlijk 103,3kmh.
Nu zijn de meeste tellers wel enigzinds negatief afwijkend, dus het komt dan wel heel strak uit waarschijnlijk. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.