astra g lamda sensor (sonde)

Forumindex Forums Techniek 1,8 liter motoren astra g lamda sensor (sonde)

  • Dit onderwerp is leeg.
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Berichten
  • #17274023
    delgorge
      Lid sinds:
      5 September 2009

      hallo
      ik heb een x18xe1 en moet een nieuwe lamda sensor hebben .
      er zijn heel veel op de sloop alleen de kleuren zijn anders ,
      ik heb nu wit geel grijs en zwart .
      maar op de sloop zijn ze volgens mij zwart grijs en 2x wit .
      kan ik deze gebruiken ?

      #18300389
      rinus747
      Deelnemer
        Lid sinds:
        31 May 2010

        Sensoren van de sloop zijn niet te adviseren. Ze zijn erg kwetsbaar en vallen of demonteren-met-kracht brengt ze om zeep.

        Verder zijn er veel problemen met universele sensoren (Bosch zonder stekker), dus vrijwel iedereen op dit forum raad dat af. Opel is nogal gevoelig, dus raad bijna iedereen hier het gebruik van originele sensoren aan. Die andere werken wel, maar soms gaat het waarschuwingslichtje (onnodig?) aan.

        Bij fsrs webshop kun je origine onderdelen voor redelijke prijs krijgen, maar het kan snel alsnog 99 euro zijn, maar voor origineel is dat niet duur.

        #18300390
        delgorge
          Lid sinds:
          5 September 2009

          Oke bedankt je hebt gelijk.
          Maar ik heb net een nieuwe keuring en dat heeft ook wat gekost dus geld is een beetje op.
          lamda sonde kost mij bijna niks van de sloop daarom dacht ik probeer het gewoon.
          Als ik weet hoe het met de draden zit en of het werkt anders word het sparen.

          #18300391
          rinus747
          Deelnemer
            Lid sinds:
            31 May 2010

            O.K. Ik heb er zelf gisteren nog goed naar gekeken, dus ik heb alles nog in mijn hoofd zitten. Het betreft een Zafira A, met een platte “”4 op een rij” connector:

            Bij Bosch zijn wit en wit de verwarmings draden. De buitenste draad wordt laag aangestuurd (pull down), en de draad op een van de midden pinnen met +12V. Deze draden mogen gewisseld worden.

            Grijs is de ground referentie voor de sensor en zit aan de buitenkant. zwart is de sensor uitgang en zit tussen de twee witte op een van de midden pinnen. Uit die zwarte draad komt +0.1 a +0.9V afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof, en 0.45V bij optimale instelling. Die spanning komt er trouwens alleen uit als de sensor volledig op temperatuur is.

            Aan de wagen kant (Zafira A) zit een dikke zwarte draad. Daar komt de +12V van de verwarming vandaan. Hij zit op een van de twee middelste pinnen. Die gaat dus aan de lambda sensor kant naar een van de verwarmings aansluitingen, en bij Bosch is dat een van de twee witte draden. Die draad is wat dikker omdat beschadiging wat vervelender gevolgen heeft, en omdat men wil dat bij sluiting de zekering doorbrandt en niet de draad.

            De verwarmingsaansluitingen van de sensor kun je vinden met de multimeter. Als twee draden met lage weerstand doorverbonden zitten dan is dat de verwarming. Is er geen paar draden dat dat doet dan is de verwarmingsspiraal doorgebrand, en komt de sensor traag, en mogelijk met foutmelding “op gang”.

            De andere twee draden zijn zo hoogohmig dat ze “not connected” lijken. Je mag die niet wisselen omdat dan de uitgaande differentiële spanning naar de wagen negatief zou worden gezien ipv positief. Er gaat daardoor niets kapot, maar wel krijg je een verkeerde uitlezing.

            Voor kleuren van andere merken dan Bosch kun je het best met Google zoeken naar “aansluitingen lambda sensor”, en dan naar afbeeldingen te gaan. Er zijn niet zo heel veel mogelijkheden, en je hebt daar snel een overzicht van alle mogelijke kleuren pakken.

            Verder doen de kleuren er niet veel toe, dus je kunt ook andere sensoren proberen. Wat wel belangrijk is is de lengte van de draden. Neem iets dat dicht bij de originele lengte ligt, dan heb je de hoogste kans dat het probleemloos gaat.

            Als je alles gaat uit proberen maak dan een echte proefrit. Testen bij stationair draaien leidt niet altijd tot een Closed Loop situatie. Iedere keer als je een warme motor tijdens de proefrit herstart gaat hij door drie fases heen (van elk 1 minuut of zo)
            1) Open loop wegens herstart
            2) Poging tot closed loop. Hier gaat lambda 1 springen tussen 0.2 en 0.8V
            3) Open loop door systeem error als fase 2 niet het gewenste resultaat heeft.

            De meest vervelende fout om te hebben is een sensor die bij sommige temperaturen wel werkt en bij andere niet. Dat had ik dus gisteren. Tijdens een proefrit van 10 minuten ging het 3 maal goed na herstarten, maar daarna helemaal niet meer omdat alles lekker heet was geworden en de sensor zwak begon te presteren bij deze hoge temperaturen.

            #18300392
            delgorge
              Lid sinds:
              5 September 2009

              ik denk dat ik maar ga sparen haha
              je hebt ook verschil in volt zag ik .
              mijn auto doet nu 300 km op een volle tank dus als die straks weer 600 km doet ,
              heb ik hem er ook zo weer uit .
              toch bedank voor de reactie’s

              #18300393
              SimpleFace
                Lid sinds:
                14 July 2014

                Zou gewoon een goedkope van de sloop overzetten en vragen of je het mag proberen op werking. Meeste zijn de moeilijkste niet en scheelt een boel geld.

              6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
              • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.