Zafira Z18XE loopt niet goed

Forumindex Forums Techniek 1,8 liter motoren Zafira Z18XE loopt niet goed

  • Dit onderwerp is leeg.
8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
  • Auteur
    Berichten
  • #17256789
    Doojoo
      Lid sinds:
      18 February 2013

      Hallo,

      Mijn Zafira A met Z18XE motor op LPG (uit 2003 met 265000 km) loopt niet goed. Aanleiding van de speurtocht: het aangaan van het emissielampje tijdens het met 120 km/u cruisen op de snelweg. Vorige maand is de cilinderkop gereviseerd vanwege compressieverlies op 1 cilinder. Het lampje blijft echter 1x tot 2x per week (600-700 km) aangaan.
      Afgelopen zaterdag de eerste lambdasonde vervangen. Maakt geen verschil
      Vandaag mijn LPG installatie laten controleren. Alles is schoon. Het lambdasonde signaal is stationair redelijk tot goed. Maar bij het onbelast laten draaien op 3000 toeren blijft het lambdasignaal continue hoog. Na omschakeling op benzine bleek dit echter dan ook het geval te zijn (meerdere keren). Wat opvalt is dat bij 3000 het lambdasignaal de ene keer netjes op en neer beweegt en bij de volgende test hoog blijft. Verder blijkt het fueltrim getal op benzine al rond de -16% te liggen, soms echter ook +4% te zijn en dan weer terug te schieten naar -16%. We hebben ook nog op benzine getest zonder dat de luchtmassa meter was aangesloten. De waarden van de lambdasonde en de fueltrim lijken niet echt anders te zijn dan met een aangesloten luchtmassa meter. Middels OBD software zie ik echter wel dat de luchtmassa meter een waarde afgeeft (rond de 3 bij stationair draaien).
      Ik ben een beetje de weg kwijt wat ik nu nog moet testen op dit goed te krijgen. Mijn idee is om de auto eerst op benzine goed te laten lopen en dan verder te kijken naar LPG. Kan iemand mij verder helpen, want fueltrim waarden van -16% lijken mij niet in orde.

      Groeten,

      Joost

      #18123956
      wim-v6
      Deelnemer
        Lid sinds:
        12 August 2005

        Lambda sonde zelf als eens verwisseld?? (1e lambda sonde.

        Willem

        #18123957
        Doojoo
          Lid sinds:
          18 February 2013

          Hallo Wim,

          1e lambdasonde is inderdaad al vervangen. En dat leverde een weinig ander beeld op. Ik heb nog wat andere posts gevonden hier op het forum:
          1. In een post over een vectra wordt aangegeven dat de massaverbindingen soms slecht zijn. Ik heb het spanningsverschil gemeten tussen min-pool van de accu en de motor. Deze is 0.05 Volt. Dus een slechte massa verbinding lijkt me bij mij niet aan de orde.
          2. Je geeft in een reactie op een andere post aan hoe je de spanningen van een lucht massameter kan controleren. Als ik het goed zeg dan moet de spanning bij stationair toerental constant 0.6 volt zijn. Ik heb de spanning niet met een multimeter bekeken maar met binnen op-com. Hier valt het me op dat de spanning tussen 0.45 en 0.75 volt beweegt. Dit zou een afwijking kunnen zijn. Komen deze waarden binnen op-com overeen met de waarden die jij aangeeft bij je meting.

          Kan ik met de lmm een test uitvoeren om te kijken of deze werkelijk een probleem oplevert. Ik heb niet zomaar een andere lmm beschikbaar om te kunnen testen en ben dus op zoek naar andere manieren om dit probleem op te lossen. Wat me tijdens het rijden opvalt is dat de auto tussen grofweg 2000 en 3000 toeren licht inhoudt en bij meer dan 3000 beter doortrekt.

          Als jullie nog tips hebben dan lees ik die graag. Alvast bedankt,

          Joost

          #18123958
          wim-v6
          Deelnemer
            Lid sinds:
            12 August 2005

            aanzuig lucht in Kg per uur, met de opcom lezen, deze moet redelijk constant blijven bij een gelijk toerental..

            Willem

            #18123959
            Doojoo
              Lid sinds:
              18 February 2013

              Hallo Willem,

              Met op-com gemeten:

              1. Stationair toerental: tussen 0.43 en 0.71 volt. Tussen 9 en 10 kg.uur.
              2. Bij ongeveer 2000 toeren (wel constant): tussen 1.08 en 1.22 volt. Tussen 19 en 20 kg/uur.

              Hopelijk kun je hier iets mee. Iedere tip is welkom. Zelf heb ik gisteren de LMM schoongemaakt met contactspray. Het longterm fueltrim getal liep terug van +5.5 naar +3.9. Dan schakelen naar LPG en de shortterm fueltrim gaat naar -25%. Daarna zie ik snel de longterm fueltrim zakken naar +0.8%. Dus benzine lijkt iets beter, lpg weet ik nog niet. Recent is de cilinderkop vervangen. Mogelijk levert dat nog iets extra’s op.

              Van mij nog een andere vraag: een tijd geleden in de gasklep en het huis schoongemaakt. Ik lees dat je dan middel op-com de parameters moet wissen zodat er opnieuw ingeleerd gaat worden. Ik heb niet kunnen vinden hoe ik dit doe. Weet jij dat?

              Groeten,

              Joost

              #18123960
              wim-v6
              Deelnemer
                Lid sinds:
                12 August 2005

                Motormanagement is bij deze Continu lerend, hoef je niks aan te doen, het werkt of het werkt niet..

                Willem

                #18123961
                Doojoo
                  Lid sinds:
                  18 February 2013

                  Hallo,

                  Inlaatspruitstuk en gasklephuis zijn schoongemaakt en gecontroleerd of vacuumlekkage. Daarnaast zijn er wat vacuumslangen vervangen. Sindsdien loopt de auto op benzine beter. De long term fuel trim staat op +4.7%. Is dit ok of zou dit getal 0 moeten zijn?

                  Groeten,

                  Joost

                  #18123962
                  wim-v6
                  Deelnemer
                    Lid sinds:
                    12 August 2005

                    Deze wijkt altijd wel iets..

                    Willem

                  8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
                  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.