Distributie ketting vervangen?

Forumindex Forums Modellen Corsa Distributie ketting vervangen?

  • Dit onderwerp is leeg.
13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
  • Auteur
    Berichten
  • #17252676
    kapiteinkoek
    Deelnemer
      Lid sinds:
      1 October 2012

      Allereerst maar even iets over mijzelf, ik heb mij namelijk zojuist geregistreerd.
      Ik ben al iets meer dan 3 jaar in het bezit van een Opel Corsa B, 1.2, 5deurs, airco en zo’n heerlijke volautomatische versnellingsbak. Als slagroom op de taart heb ik zelf een trekhaak gemonteerd. Ik ben de derde eigenaar maar de vorige gebruikers hebben volgens mij goed voor de auto gezorgd, hij zag er bij aankoop piekfijn uit en na het op verzoek afstellen van het gaspedaal een fantastische eerste auto.

      Ik heb de auto altijd bij een garage laten onderhouden. Helaas was de kwaliteit van het geleverde werk ronduit slecht maar dit heb ik niet door gehad omdat het personeel altijd uiterst beleefd was en altijd direct klaar stond. In het kort:
      – trilling in het stuur, 2 maal wielen gebalanceerd en toen tot de conclusie gekomen dat de banden gecupt waren. Nu ben ik motorrijder en weet hoe gecupte motorbanden eruit zien en vertrouwde ik het niet, een bandenspecialist bevestigde mijn vermoeden de banden waren prima en bij het opnieuw balanceren bleek dat de garage dit niet goed had gedaan
      – voorrem schijven & blokken waren plotseling aan vervanging toe, vreemd want de heren van de banden garage hebben daar ook een blik op geworpen en vonden dat net als ik er prima uit zien, maar ok de boel zat er al onder dus dat moest dan maar
      – veel getril/geklop bij wat hogere snelheden, garage wist de oorzaak van het geluid niet de lokaliseren. Nogmaals teruggeweest toen het erger werd en wat bleek een van de veren aan de voorkant was gebroken, toen de auto op de brug stond viel de halve veer er gewoon onder vandaan
      – Airco deed het prima maar miste eigenlijk net dat beetje pit, door de garage af laten vullen en de eerstvolgende keer dat ik hem aan zet hoor ik de airco leeglopen. Ga ik terug komen ze tot de conclusie dat er te weinig gas in zit, joh. Een of ander onderdeel was vast stuk en dat ging iets van 200 euro kosten. 75 euro betaald voor het kapot maken van mijn airco thats it, ik ben weg daar.

      Ik was naief en heb daarom ook nooit goed gekeken welk onderhoud wel en niet was gedaan, ik ging er vanuit dat de garage het wist en dat het goed zat. Ik heb de auto gekocht met 60.000 Km op de teller en die staat inmiddels op 112700 Km. Ik heb de rekeningen er op na geslagen en er moet simpelweg groot onderhoud worden gedaan. Nu ben ik niet geheel onhandig (mijn motorfietsonderhoud doe ik 100% zelf) en een corsa lijkt op het eerste gezicht niet al te ingewikkeld in elkaar zitten. Ik wil daarom een groot deel van het onderhoud in eigen hand nemen, dan weet ik namelijk dat het goed gebeurd. Als iets niet lukt of als ik het niet weet zoek ik uiteraard een vakman op.

      Nu heb ik een vraag over de distributie ketting, mijn garage vertelde mij toen ik vroeg of de distributieriem niet een keer moest worden vervangen dat er een ketting in deze motoren werd gebruikt en dat deze in principe een leven lang mee zou gaan. Gezien de ervaring met deze garage heb ik uiteraard alle twijfels bij elke uitspraak die zij ooit hebben gedaan. Ik lees op internet dat de ketting inderdaad het motorlevenlang mee gaat, maar net zo vaak dat deze ook wel eens vervangen moet worden. Wat is nu wijsheid? Doorrijden totdat ik ooit gerammel begin te horen of preventief vervangen rond een bepaalde kilometerstand? De ketting vervangen zou ik overigens door een garage laten doen.
      Ik lees in het serviceboekje dat een tandriem om de 120.000 Km vervangen moet worden, bedoelen ze daar een distributieriem (die ik niet heb) mee?

      Ik hoop dat jullie mij daar meer over kunnen vertellen.


      ter afsluiting een foto uit Zwitserland, geen berg te hoog voor deze kleine reus :D

      #18072913
      carlover
      Deelnemer
        Lid sinds:
        21 December 2004

        als er idd een ketting inzit hoeft deze niet vervangen te worden.kans is 1 op een miljoen ofzo dat deze knapt.
        heb het zelf nog nooit gehoord dat het gebeurt is.als er al wat gebeurt met het distri gebeuren is het meestal de spanner het euvel.

        #18072914
        kapiteinkoek
        Deelnemer
          Lid sinds:
          1 October 2012

          Dat zou mooi zijn, dat scheelt weer in de portemonnee. Ik heb op youtube een aantal filmpjes gevonden van corsas met een defecte kettingspanner, daar heb ik in ieder geval geen last van want hij klinkt niet als een diesel haha.

          Weet iemand toevallig of het vervangen van de versnellingsbak olie hetzelfde in zijn werk gaat bij een automaat als bij een handbak? Voor een handgeschakelde bak ziet het er vrij eenvoudig uit maar ik kan alleen nergens vinden of dat bij een automaat ook zo is.

          #18072915
          wim-v6
          Deelnemer
            Lid sinds:
            12 August 2005

            Is dit een Koppelomvormer (Normale) automaat, of een aesytronic automaat??

            Willem

            #18072916
            kapiteinkoek
            Deelnemer
              Lid sinds:
              1 October 2012

              Automaat met koppelingsomvormer. Ik heb ooit in een easytronic auto proefgereden, ik vond dat 10 stappen terug qua comfort vergeleken bij een volautomaat. Ik kreeg uit het verhaal en de argumenten van de verkoper de indruk dat het vooral gunstig was voor opel zelf (goedkopere productie/meer winst oid) :-P

              #18072917
              wim-v6
              Deelnemer
                Lid sinds:
                12 August 2005

                Dat werkt even anders, olie tap je af door de aftapplug.

                Vullen gaat via de peilsotk, voorgeschreven hoeveelheid vullen en peilen..

                Willem

                #18072918
                kapiteinkoek
                Deelnemer
                  Lid sinds:
                  1 October 2012

                  Hartelijk dank, wat voor olie gaat er in deze bak? Ik lees op verschillende plekken Dexron I, II en ook nog ergens nummertje III, het kan er natuurlijk maar eentje zijn .

                  -edit
                  Ik vind het zojuist in dit topic, er moet Dexron II in. Volgende week een airco diagnose en zelf een grote beurt uitvoeren en de corsa doet het weer als een zonnetje. Ik vond ook nog ergens een cruisecontrol topic waar mijn handen van gingen jeuken :-P

                  #18072911
                  wim-v6
                  Deelnemer
                    Lid sinds:
                    12 August 2005

                    ATF DII

                    #18072907
                    Turill
                    Deelnemer
                      Lid sinds:
                      2 September 2012

                      Ik heb zelf een C met een 1.2 en de distributieketting maakt wat meer geluid normaal, maar zelfs dat is al geen reden om hem te vervangen. Zoals al gezegd zou die die lifetime mee moeten gaan, je zou hem in zo’n geval als bij mij kunnen vervangen vanwege het geluid maar de ketting op zich is prima ;)

                      #18072910
                      Rotho
                        Lid sinds:
                        22 January 2010

                        Ik zou toch eens naar je ketting kijken, als hij rammelt. Normaal maakt hij geen geluid…

                        #18072909
                        Corsage
                        Deelnemer
                          Lid sinds:
                          5 October 2012

                          Mijn distributieketting is dus wel gesprongen/geknapt. Schade aan de onderdelen. Gewone garage wilde de klus niet aannemen, dus doorgeschoven.
                          Bij de start, hij sputterde wat, niks meer. Toch heeft mijn Opel Corsa 1.2 maar 55.000 km gelopen.
                          Er zit dus een Eco Tech motor in, sept. 1999.
                          Het wordt een kostbare reparatie… maar mijn autootje krijgt nog een tweede kans.

                          #18072908
                          kapiteinkoek
                          Deelnemer
                            Lid sinds:
                            1 October 2012

                            Misschien dat ik een keer als het budget dat toelaat de ketting laat vervangen, baat het niet dan schaadt het niet.
                            Ik heb inmiddels een werkplaatshandboek gevonden waar ik 1 ding niet in terug kan vinden: Hoe peil je het olieniveau in de versnellingsbak? De omstandigheden waaronder dat moet gebeuren staan netjes aangegeven maar niet of de peilstok weer 100% het pijpje in moet. Aan het begin van de peilstok zit een verdikking die hem in de buis klemt, dat is ongeveer 2cm. Ik vraag mij dus af of dat deel er ook in moet om te peilen of niet. Bij mijn motorfiets bijvoorbeeld komt dat nogal nauw, als ik de peilstok daar helemaal het blok in draai meet ik meer olie dan erin zit en bij een te laag niveau geven de krukaslagers van deze fiets zeer snel de geest.

                            #18072912
                            kapiteinkoek
                            Deelnemer
                              Lid sinds:
                              1 October 2012

                              Het meeste is vandaag gelukt, ik heb de checklist uit het service boekje afgewerkt. Helaas wilde de oliewissel niet lukken, ik kreeg namelijk de aftap plug er niet uit. Ik heb een poging gedaan maar ik zag dat het torxgat simpelweg op begon te rekken dus ben daar meteen mee gestopt. Die mag een garage met een luchtsleutel eruit slaan. Blijft over de motorolie/oliefilter vervangen en het vervangen van de riem want daar heb ik zelf de kennis/gereedschap/tijd niet voor. Verder zag de uitlaat er bedenkelijk uit:


                              Maar hij is nog dicht dus dat komt wel een keertje.

                            13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
                            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.