Boordcomputer / TID Astra G vervangen voor tomtom

Forumindex Forums Modellen Astra Boordcomputer / TID Astra G vervangen voor tomtom

  • Dit onderwerp is leeg.
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 35)
  • Auteur
    Berichten
  • #17229075
    Astra16VClub
    Deelnemer
      Lid sinds:
      4 August 2011

      Link naar tutorial met foto’s: viewtopic.php?f=126&t=167623

      Hallo,

      Heb deze week mijn middenconsole met tijd info display vervangen door een Sat Nav middenconsole en daar een Tomtom met 4.3″ scherm “ingebouwd”. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

      Dit zwart-zilveren middenconsole kun je nieuw (ongebruikt) en officieel van opel je op e-bay kopen voor ongeveer 40 euro incl verzenden. Compleet zwart is lastig te vinden, maar ook duur (ongeveer 100 euro ex verzendkosten). Omdat compleet zwart zo duur is en het om een experiment ging, heb ik besloten om de zwart-zilveren te kopen.

      Op de tweede foto wel de straatnamen verborgen, want niet iedereen hoeft te weten waar ik woon… voel me nu toch best wel cool als ik nu al die mensen zie rijden met hun navigatie op het raam geplakt :jerry

      Groetjes

      Benodigdheden
      • Console geschikt voor navigatie
      • Torx schroevendraaier
      • Multimeter
      • Soldeerbout + tin (of kroonsteentjes)
      • Sterk tape (powertape van tesa / ductape)
      • Tomtom start 20
      • Contra sigaretten aansteker
      • Schaar
      • Schroevendraaier
      • Houten roerstokje voor verf

      Console kopen
      • €50 Zwart zilver op Ebay uit de UK: zoek op ebay.co.uk op dit nummer: 13117931
      • €90 Zwart zilver bij Original Car Parts: http://originalcarparts.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=629&category_id=13&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=41″ onclick=”window.open(this.href);return false;
      • €110 Zwart bij Original Car Parts: http://originalcarparts.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=627&category_id=13&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=41″ onclick=”window.open(this.href);return false;

      Let op dit is een middenconsole geschikt voor alle astra modellen ZONDER ECC als optie (automatische airco). Het past dus wel als je een astra hebt met of zonder handmatige airco. Als je wel ECC hebt moet je even voor een geschikte console zoeken op originalcarparts.

      Stap 1: Bestaande middenconsole losmaken
      – Haal het opbergvakje eruit. Deze zit vastgeklikt aan de bovenkant en aan de onderkant met twee lipjes. Deze lipjes kun je er gewoon uitduwen met een platte kleine schroevendraaier.
      – Haal de radio-unit eruit. Hiervoor heb je de twee beugels nodig die bij je radio geleverd zaten. Als je deze niet meer hebt dan kun je ook twee hele lange spijkers gebruiken (ongeveer 15 cm).
      – Op de plek waar je de radio hebt losgehaald zitten aan de zijkanten 2 torx bouten. Draai deze los.
      – Haal de sigarettenaansteker plug eruit. Demonteer het kapje met een platte schroevendraaier.
      – Open je asbak en duw het klepje naar beneden. Hier zie je drie torx bouten zitten. Draai deze eruit. De hele asbak kun je als het goed is nu eruit trekken.
      – Nu is de kachel-unit aan de beurt. Deze zit vastgeklikt met 4 metalen klemmen. Deze staan op redelijk hoge spanning, dus voorzichtig. Pak een platte schroevendraaier en duw 1 van de 4 metalen klemmen weg. Hou dit zo vast en duw met je andere hand in de hoek van de unit. Doe dit ook voor de 3 andere klemmen.
      – Nu is de middenconsole verlost van alle torx bouten. Probeer de middenconsole los halen door hem heen en weer te bewegen en aan de bovenkant bij je Tijd info display / Boordcomputer omhoog te duwen. Het is soms even wiebelen, maar hij moet loskomen. Lukt dit niet kijk dan of je geen bout bent vergeten los te draaien.
      – Als het goed is heb je nu de middenconsole in je handen. Hier zit nog je kachel in vast met 4 plastic puntjes. Pak een schroevendraaier en klik 1 van de 4 plastic puntjes in. Duw hem met je andere hand uit de middenconsole. Doe dit ook voor de 3 andere plastic puntjes.
      – De stekker van je boordcomputer / Tijd info display zit vast met een soort hendel. Wip deze met een schroevendraaier omhoog, dit moet heel makkelijk gaan.
      – Gefeliciteerd! Je middenconsole is los. Dit was het moeilijkste gedeelte

      Stap 2: Tomtom Start 20 monteren
      – Voordat we de tomtom gaan monteren zet je hem eerst even aan. Ga naar instellingen –> energie. In dit menu kun je instellen dat de Tomtom automatisch aan gaat als er stroom is, en automatisch uit gaat als het stroom eraf is. Als je dit niet doet dan kun je hem niet aan of uit zetten als hij is ingebouwd!
      – Leg de Tomtom voor het raampje van je nieuwe middenconsole met Sat Nav.
      – Achter de Sat Nav zitten twee gleuven. Deze gaan we gebruiken om je Tomtom te monteren. Pak het roerstokje voor de verf en kijk hoe lang hij moet worden. Zaag de rest eraf. Klem het houtje in de gleuf. Het klopt als het houtje een beetje bol staat door de spanning.
      – Kijk naar de voorkant van je middenconsole en centreer je Tomtom tot hij naar wens is.
      – Plak met tape de randen rondom de achterkant af. Dit zorgt voor extra stevigheid.

      Stap 3: Elektra aanleggen
      – In je sigaretten aansteker zitten twee pluggen: een voor de stroom en een voor het lampje. Als het goed is die voor het stroom het grootste en bestaat deze uit een bruine en een zwarte draad.
      – Knip de twee draden halverwege door
      – Strip de twee draden zodat je alleen wat koper over hebt. Twist deze met je vingers
      – Pak de contrastekker voor je sigarettenaansteker en strip ook deze.
      De volgende stappen zijn op eigen risico, als je er niet zeker van bent dan moet je het geheel eerst doormeten met een multimeter. Als je het verkeerd aansluit dan kun je kortsluiting krijgen en je tomtom doorbranden!!!
      Let op: de kleuren kunnen anders zijn, eerst doormeten met een multimeter! Verbind de rode draad (+) van de contrastekker met de zwarte draad (+) van de sigarettenaansteker. Dit kun je solderen, of doen met een kroonsteentje.
      Let op: de kleuren kunnen anders zijn, eerst doormeten met een multimeter! Verbind de zwarte of rood/zwarte draad (-) contrastekker met de bruine draad (-) van de sigarettenaansteker. Dit kun je solderen, of doen met een kroonsteentje.
      – Tape de verbindingen af met ductape.
      – De usb stekker van je tomtom moet je via de bovenkant waar eerst de tijd info display / boordcomputer inzat via het gat links naar beneden leiden. Deze moet je dan ergens tegenkomen zodat je hem naar beneden kunt trekken richting je sigarettenaansteker.
      – Plug de stekker van de tomtom in de net aangesloten contrastekker
      – Tape de verbinding helemaal af, zodat hier geen vocht in kan komen in de winter
      – Plak de contrastekker ergens aan de zijkant van je console met ductape vast zodat deze niet de stang van de versnelling hindert

      Stap 4: nieuwe console inbouwen
      – Pak je nieuwe console en plug eerst je usb stekker in je Tomtom (die stekker die nu dus in dat gat ligt waar eerst je tijd info display / boordcomputer in zat)
      – Controleer eerst of alles werkt door je sleutel in het stopcontact te steken en om te draaien. Je tomtom moet nu aangaan.
      – Bouw alles achterstevoren in zoals bij Stap 1.
      – Gefeliciteerd je Tomtom is ingebouwd! Veel navgatieplezier ;)

      Optioneel
      – Als je je Tomtom handmatig aan en uit wilt schakelen dan moet je zelf ergens een knop inbouwen. Hiervoor moet wel je Tomtom open gemaakt worden en bij het drukknopje moet er gesoldeerd worden. Dit is alleen voor mensen die technisch zijn en een uitdaging aandurven. Ik heb zelf bijvoorbeeld een knop in dat venster geplaatst waar normaal de knoppen zitten voor stoelverwarming en traction control.
      – Als je de kaarten / flitsers wilt updaten dan kun je de contra stekker tactisch plaatsen. Bijvoorbeeld in je handschoenenkastje, of zoals ik, in het gat vlakbij het gaspedaal. Kijk zelf even wat ik bedoel met dat gat! Als het middenconsole eruit is kun je dat gat zien. Ik kan nu updaten met mijn laptop via Wifi.

      Link naar tutorial met foto’s: viewtopic.php?f=126&t=167623

      #17767091
      chieltjuh
      Deelnemer
        Lid sinds:
        25 February 2012

        netjes gedaan hoor!! toturial is altijd handig hier, het liefst met wat foto’s als versiering..

        #17767092
        -BlendjuH-
        Deelnemer
          Lid sinds:
          6 April 2008

          Hoe zit dat dan met update ?
          Ik heb zelf een garmin nuvi en die moet ik weleens update :???:
          Heb hem al 3 jaar en nooit gedaan want de update voor
          dit ding is erg prijzig :(

          Maar netjes gedaan :thumb

          #17767093
          Astra16VClub
          Deelnemer
            Lid sinds:
            4 August 2011

            Ik heb zo’n sigarenaansteker plug aan de normale sigarettenaansteker gesoldeerd, en daar zo’n usb plug ingezet. In die usb plug gewoon de usb kabel van de tomtom geplaatst. Naast het gaspedaal zit een gat wat zo richting je console loopt, daar heb ik die usb kabel geplaatst zodat ik deze makkelijk los kan trekken en eventueel kan updaten ;).

            en dan zo’n ding erin (zit tegenwoordig standaard bij Tomtom)

            De Tomtom gaat gewoon aan en uit op het contact nu. Maar voor de zekerheid heb ik de Tomtom open gemaakt en bij de aan/uit schakelaar snoertjes gesoldeerd voor een extra druk schakelaar. Deze drukschakelaar heb ik in het sierlijstje onder de asbak geplaatst, waar normaal die knoppen zitten voor stoelverwarming en traction control.

            #17767094
            gerkenator
            Deelnemer
              Lid sinds:
              26 February 2012

              damn dat lijkt erg netjes, ben wel benieuwd naar de tutorial.

              wat voor tom tom heb je gebruikt? dit lijkt mij namelijk ook wel stoer.

              #17767095
              Step-han
              Deelnemer
                Lid sinds:
                27 September 2010

                Nice dit ziet er erg mooi uit!, zn venster is maar 40 euro? En inderdaad welke TomTom heb je gebruikt.. ik heb hier nog wel een oude tomtom one 300 liggen..

                #17767096
                Astra_DLS
                Deelnemer
                  Lid sinds:
                  6 March 2008

                  Wat voor tomtom heb je erin zitten? Hoe zet je em aan/uit? Ben benieuwd, wel mooi om te zien.

                  #17767097
                  StinG
                    Lid sinds:
                    27 May 2011

                    Ziet goed uit, wilde dit toen ik de astra had ook ooit eens gaan doen
                    Is er echter niet van gekomen, maar het resultaat bij jou mag er wezen :thumb

                    #17767098
                    Juffer1
                    Deelnemer
                      Lid sinds:
                      26 July 2006

                      We schrijven 22-11-2008 :

                      Beter goed gejat dan slecht bedacht zullen we maar zeggen :angel
                      Neemt niet weg dat ik het nog steeds een zeer goede update vondt. Er zat even wat werk in maar ik heb er geen moment spijt van gehad.

                      Voor diegene die interesse hebben, bovenstaand console is nog te koop via Pastra-V6

                      #17767099
                      Juffer1
                      Deelnemer
                        Lid sinds:
                        26 July 2006

                        @Step-han wrote:

                        Nice dit ziet er erg mooi uit!, zn venster is maar 40 euro? En inderdaad welke TomTom heb je gebruikt.. ik heb hier nog wel een oude tomtom one 300 liggen..

                        Ik betaalde destijds (maar dat was in 2008) € 70,- bij OPC-Nienhaus voor dat console in Gun Metall Grey.
                        De door mij gebruikte Tomtom was ook een 300 model. Kwestie van het omhulsel erom weg halen, daar met metaal een beugeltje voor maken en over het aan/uit knopje 2 draadjes solderen waar je aan de andere zijde een puls drukkertje op aan sluit.

                        Ik had de USB aansluiting met een kabeltje verlengt naar mn dashboard kastje zodat ik hem daarvan uit kon updaten.

                        #17767100
                        Astra16VClub
                        Deelnemer
                          Lid sinds:
                          4 August 2011

                          Ik heb een Tomtom start 20 gebruikt omdat deze volledig zwart is en geen rare randjes heeft. Zoals jullie zien op onderstaande foto zitten er alleen randjes aan de zijkanten, maar deze vallen er gelukkig buiten. Ik zal eerdaags wel een tutorial schrijven. Het sat nav console wat ik heb gekocht komt uit de UK en kost incl verzenden ongeveer €40 – €50. Neem er een Tomtom start 20 bij van ongeveer €140 en je bent in totaal €190 kwijt.

                          Aan de achterkant van het sat nav console zit een uitsparing waar normaal het originele kleurenscherm van opel in wordt geplaatst. Ik heb in die uitsparing gewoon een houten verfroer stokje gedaan. Op deze manier hoef je de Tomtom dus niet open te maken of een speciaal frame te maken. Dus gewoon: Tomtom plaatsen, houten stokje in de uitsparing doen en hij zit supervast.

                          Het sat nav middenconsole past in astra’s met zowel als zonder een aircoknop. De knoppen van auto’s zonder airco zijn gewoon wat breder.

                          mvg

                          #17767101
                          Astra16VClub
                          Deelnemer
                            Lid sinds:
                            4 August 2011

                            Handleiding toegevoegd aan de topicstart. Foto’s hopelijk deze maand nog, afhankelijk van tentamens op school. Succes!

                            #17767102
                            Slurpy
                              Lid sinds:
                              3 March 2007

                              Ziet er gelikt uit.
                              Mooi gedaan. :thumbup

                              #17767103
                              boeiend
                                Lid sinds:
                                10 February 2006

                                even in de gaten houden, bij mij in de auto is de bruine draad van de sigarettenaansteker de +
                                blijkbaar verschillend…?

                                #17767104
                                Astra16VClub
                                Deelnemer
                                  Lid sinds:
                                  4 August 2011

                                  Dat is vreemd! Ik heb het gelijk aangepast, bedankt!

                                  #17767105
                                  RISL
                                  Moderator
                                    Lid sinds:
                                    24 January 2011

                                    Vind je het goed als ik deze how-to ook in het “officiële” how-to-deel van het forum ga plaatsen? Of wil je het zelf doen? Het is in ieder geval een heel mooie update voor velen!

                                    #17767106
                                    Jerk
                                    Deelnemer
                                      Lid sinds:
                                      9 July 2004

                                      Dit ziet er echt vet uit,
                                      Zou zoiets ook voor de Zafira zijn?
                                      Ik had al gekeken op eBay maar niks bij die winkel kunnen vinden

                                      #17767107
                                      Astra16VClub
                                      Deelnemer
                                        Lid sinds:
                                        4 August 2011

                                        @ RISL: van mij mag je hem toevoegen alleen ik ga binnenkort wel foto’s ervan maken dus dan moet jij die er allemaal tussen gaan plakken denk ik omdat ik geen rechten daarvoor heb? zo nee dan voeg ik hem zelf wel toe binnen een paar weken ;)


                                        @Jerk
                                        : Nope, voor een Zafira A bestaat er helaas geen sat nav systeem

                                        #17767108
                                        Juffer1
                                        Deelnemer
                                          Lid sinds:
                                          26 July 2006

                                          @Astra16VClub wrote:


                                          @Jerk
                                          : Nope, voor een Zafira A bestaat er helaas geen sat nav systeem

                                          Niet ? Leg mij dan eens uit wat dit voor radio is en waar dat kleurenscherm voor is ?
                                          http://www.autotekoop.nl/occasion/opel-zafira-22-dti-16v-elegance-navigatie-airco-746823″ onclick=”window.open(this.href);return false;

                                          De zafira is is wel degelijk met navigatie en een kleurenscherm geleverd (meen de ncdr1100).
                                          Of een tomtom hier ook in gaat passen weet ik niet omdat je bij een zafira met die bocht zit.
                                          Het is wel het proberen waard.
                                          Overigens heb ik ook al eens iemand een mss500 van VDO Dayton in een Vec B zien maken, en die heeft ook zo’n bocht in het dashboard.

                                          #17767109
                                          RISL
                                          Moderator
                                            Lid sinds:
                                            24 January 2011

                                            @Astra16VClub wrote:

                                            @ RISL: van mij mag je hem toevoegen alleen ik ga binnenkort wel foto’s ervan maken dus dan moet jij die er allemaal tussen gaan plakken denk ik omdat ik geen rechten daarvoor heb? zo nee dan voeg ik hem zelf wel toe binnen een paar weken ;)


                                            @Jerk
                                            : Nope, voor een Zafira A bestaat er helaas geen sat nav systeem

                                            Plaats jij ‘m dan maar ;)
                                            Mooie aanvulling voor het How-To deel.

                                            #17767110
                                            Astra16VClub
                                            Deelnemer
                                              Lid sinds:
                                              4 August 2011

                                              Update: tutorial geplaatst in het How-to gedeelte.

                                              Link naar tutorial met foto’s: viewtopic.php?f=126&t=167623

                                              Vragen of opmerkingen? stel ze hier.

                                              #17767111
                                              RISL
                                              Moderator
                                                Lid sinds:
                                                24 January 2011

                                                Goed bezig :thumb
                                                Ziet er erg chique uit zo, die pdf.

                                                #17767112
                                                Astravan
                                                Deelnemer
                                                  Lid sinds:
                                                  28 July 2012

                                                  Ziet er goed uit hoor!

                                                  Alleen dat center console die komt uit de UK, is die dan niet gemaakt voor rechtsgestuurde voertuigen? Of maakt dat geen verschil?

                                                  Thanks

                                                  Rico

                                                  #17767113
                                                  derartz
                                                  Deelnemer
                                                    Lid sinds:
                                                    27 January 2011

                                                    heel mooi gedaan!! lijkt mij ook wel vet om zoiets te maken, maar boordcomputer komt wel te vervallen toch?

                                                    #17767114
                                                    Astra16VClub
                                                    Deelnemer
                                                      Lid sinds:
                                                      4 August 2011

                                                      thx :)


                                                      @Astravan
                                                      : Het middenconsole zelf is hetzelfde in zowel de links- als rechtsgestuurde astra’s, dus passen doet hij zeker!


                                                      @Derartz
                                                      : Klopt, boordcomputer vervalt. Ik had zelf alleen maar een tijddisplay waar ik verder toch niet veel aan had. En ook een boordcomputer vind ik niet echt bijzonder ;)

                                                    25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 35)
                                                    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.