Wat is legaal en wat is illegaal !

Forumindex Forums Overige PC & Multimedia Wat is legaal en wat is illegaal !

 • Dit onderwerp is leeg.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #17206161
  Roelof
  • Topics 36
  • Reacties 1316
  Lid sinds:
  30 June 2004

  Mensen proberen al te graag bewust of onbewust deze grenzen op te zoeken en het verhaal is heel simpel.

  Praten over software om bv. bestanden uit te wisselen mag gezien deze software vrij te downloaden is en ook voor legale bestanden gebruikt kan worden.
  Praten over sites die de content aanbieden (ook al is het in Torrent) is niet toegestaan (tenzij het puur legale content is) !

  Praten over het rippen van DVD’s en audio CD’s is toegestaan, het vragen naar kopietjes dus niet.

  Ook bij problemen met software mag het duidelijk zijn dat als er een hint gegeven wordt dat de bewuste software gekraakt of illegaal verkregen is het topic gesloten en verwijderd kan worden.

  Even wat tips:
  Legale software kan oa. zijn:
  – Freeware/Shareware welke binnen de geldende periode gebruikt wordt.
  – software zelf gekocht

  Illegaal:
  – software welke je normaal moet kopen gratis verkregen via kennis, buurman of het internet
  – Software geïnstalleerd verkregen van je baas toen je er nog werkte, bij ontslag heb je geen rechten meer om het te gebruiken.
  – Idem voor de zgn. SURF licenties, bij het verlaten van school ben je geen student meer en heb je niet het recht op het gebruik van een SURF licentie.
  – OEM licenties verkregen bij je PC geïnstalleerd op een andere PC. De meegekregen windows/works is gekoppelt aan de gekochte PC en mag niet los doorverkocht op op een andere PC geïnstalllerd worden. Bij verkoop van die PC moet de software mee.
  – Het direct linken naar muziek en films waar een licentie op zit.
  – het vragen om een serienummer.
  – Uiteraard het linken naar cracks, serials etc
  – Software die alleen zakelijk gebruikt mag worden zoals de bekende Opel CD’s (TIS/EPC) of speciale Coörpetive software. Uiteraard zijn er legale situaties te bedenken dat dergelijke software thuis te gebruiken is maar hier vragen naar support is dan niet nodig gezien de brede support vanuit de leveranciers die onder dergelijke licenties vallen.

  Het mag duidelijk zijn dat het vragen naar antwoorden via U2U betreffende illegale dingen ook niet toegestaan is.

  Waarom is dit ?
  Forums kunnen gecontroleerd worden op dit soort topics en gezien Buma, Brein en Thuiskopie er alles aan doen om de illegaliteit tegen te gaan kunnen we het maar beter voor zijn naast het feit dat het gewoon niet mag.

  #17327535
  Roelof
  • Topics 36
  • Reacties 1316
  Lid sinds:
  30 June 2004

  Originally posted by ICEQUEEN_Manta_Logan

  :angel MP3’s mag je nog altijd downloaden hoa zolang je ze maar niet zelf online zet :angel
  :hmmz Alleen weet ik niet of je er dan naar mag luisteren

  Tricky… Officieel heb je kopie-recht dat je een kopie van het origineel mag maken en geen kopie van een kopie en in het geval van downloaden is de kans bijna 100% dat je een kopie van een kopie maakt…….

  Tot zover is inderdaad het downloaden van muziek en films niet strafbaar in Nederland, voor software mag het gewoon niet. Het voor P2P beschikbaar stellen is wel strafbaar mits je legale bestanden aanbiedt.

  En nog even iets over kopieer-heffing.
  Vanaf 1 januari zal deze heffing ingevoerd worden op oa. MP3 spelers maar dat wil niet zeggen dat je illegale zooi ongestrafd mag gebruiken. Kopieer-heffing is puur een soort onkostenvergoeding om een duplicaat te mogen maken, al jaren zit dit op cassette’s, videobanden en lege CD’s en DVD’s (mits in Nederland gekocht) en is de stap vrij logisch dat ook andere media er mee belast wordt.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Het onderwerp ‘Wat is legaal en wat is illegaal !’ is gesloten voor nieuwe reacties.