Reageer op: Opel Corsa D 2009 Lampen ombouwkit / Lichtopbrengst verbeteren

Forumindex Forums Modellen Corsa Opel Corsa D 2009 Lampen ombouwkit / Lichtopbrengst verbeteren Reageer op: Opel Corsa D 2009 Lampen ombouwkit / Lichtopbrengst verbeteren

#18369705
Arthurvs
Bijdrager
  • Topics 2
  • Reacties 5
Lid sinds:
5 November 2019

@Corsa_GSi Heel erg bedankt :toppie: , ik had dit topic eerder al gelezen maar was ergens op 1/3 gestopt met de gedachte dat ik hier niets nieuws meer zou vinden. Nu heb ik eindelijke alle puzzelstukjes.

Na nog meer Googelen en dit gelezen te hebben kan ik dus een conclusie maken:

Er zijn ongelofelijk vele rotzooi LED lampen op de markt die je tegenligger verblinden en waarmee je ook niet meer door de APK hoort te komen. Maar dankzij smallere LED technologie zijn er dus nu ook (prijzige) lampen te krijgen die gewoon in plaats van een Halogeen of Xeon lamp te plaatsen zijn zonder andere aanpassingen aan het frame van de lamp. Deze hebben een lichtbeeld binnen de gestelde regels en zijn dus veilig.
Andere optie tegenover halogeen is dus ook de door Corsa_GSi hierboven genoemde Xeon R uitvoeringen van Xeon lampen die je ook in voor Halogeen gemaakte kappen kan schroeven.

Mij is duidelijk geworden dat de verlichting aan de buitenkant onderdeel is van de veiligheid van de auto en er dus strenge regels gelden. De verlichting (en het lichtbeeld) is hierom zo ver ik begrijp ook onderdeel van de APK keuring. Een jaar lang was een ander type licht waar de kap voor gemaakt was verboden maar al weer wat jaren mogen andere lampen ook in de bestaande kappen van je auto geplaatst worden. Maar dan moet wel het lichtbeeld binnen de gestelde regels blijft vallen (en dat wil je ook want anders verblind je tegenliggers)!
Hier is een voorbeeld hoe het NIET moet: https://youtu.be/MWrZNf-2WRI?t=659 in dit stukje video vergelijken ze normale lampen tegen nieuwe leds en als je goed naar de gebouwen kijkt is duidelijk te zien dat de LED lampen een deel van hun licht veel te hoog schijnen. Hiermee verblind je dus een tegemoetkomende vrachtwagenchauffeur nog!

Kortom: het is mogelijk je lampen te vervangen met LED lampen maar dan moet je wel lampen van goede kwaliteit kopen. Ook is het geen garantie dat het dan door de APK keuring heen gaat.

Wat is mijn plan?

De APK van mijn Corsa verloopt over 9 maanden. De week daarvoor wil ik dan LED lampen aanschaffen en deze vervangen zodat ik zeker weet dat ik veilig rondrijd met mijn nieuwe lampen en ik goed spul heb. Mochten de lampen dan niet door de APK heenkomen, dan kan ik ze binnen de twee weken nog terugsturen. Is helaas even geduld hebben, misschien dat ik tussendoor wel een manier vindt om zelf goed te controleren of mijn lampen goed zijn. Maar tot die tijd is dit mijn plan.